Stres üriner inkontinans (kısaca SUİ olarak anılacaktır), karın içi basıncının arttığı öksürme, hapşırma, gülme, zıplama gibi durumlarda ortaya çıkan idrar kaçırma çeşididir. SUİ’nin doğum, yaşlanma veya diğer durumlar sırasında mesanenin destek yapılarının gerilme yoluyla zayıflaması sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Pelvik taban kaslarının veya mesane ve üretranın altındaki kolajenden oluşan fasya dokusunun zedelenmesinden kaynaklanır.
Geleneksel olarak SUİ’nin tedavisi ameliyattır. SUİ’si olan kadınlarda ilk olarak yaşam tarzı değişiklikleri, egzersiz, kilo verme veya mesaneyi desteklemek için vajinaya yerleştirilen pesser gibi cihazlar denense de, bu seçenekler pek çok vakada işe yaramaz. Günümüzde lazer gibi oldukça etkili alternatif bir tedavi seçeneği de mevcut olmakla birlikte, bu yazıda SUİ’nin cerrahi tedavisinden bahsedilecektir. Cerrahi, diğer konservatif tedaviler işe yaramadığında stres üriner inkontinansı olan kadınlar için uzun vadeli bir çözüm sağlayabilir.
Stres tipi idrar kaçırma dışındaki türlerde ameliyatın işe yaramayacağını ve o türlerde bambaşka tedavi yöntemleri olduğunu hatırda tutmak gerekir.
Stres tipi idrar kaçırmada, mesane üzerindeki ani basınç üretranın ve mesane boynunun doğal açısını aniden değiştirerek idrarın mesane dışına kaçmasına neden olur. Dış üretral sfinkter adlı kapatıcı kas grubu da bu açı değişikliği ve ani basınç artışında işlev göremez ve idrar kaçağı gerçekleşir. İdrar kaçırma ameliyatının amacı, üretra ve mesane boynunu alttan destekleyerek bozulmuş olan açıyı düzeltmektir. Bu ekstra destek, basınçla karşılaştığında üretranın kapalı kalmasına yardımcı olur, böylece idrar kaçağı olmaz.
Her ameliyatta olduğu gibi idrar kaçırma ameliyatının da riskleri vardır. Nadir olmakla birlikte geçici idrar yapma zorluğu, mesaneyi boşaltmada geçici zorluk (idrar retansiyonu), aşırı aktif mesane gelişimi, idrar yolu enfeksiyonu ve benzer bazı nadir istenmeyen durumlar oluşabilir.
Ameliyat kararı vermeden önce doğru teşhis konması çok önemlidir. Çünkü frklı inkontinans türleri farklı tedaviler gerektirir. Hekiminiz sadece sizde stres tipi idrar kaçırma tespit ettiğinde bu ameliyatı önerir. Diğer tiplerin veya mikst tiplerin tedavisinde ilk adım ilaç ya da bazı özel egzersizler olabilir. Unutmayın ki stres inkontinans ameliyatı cerrahi, ani, şiddetli idrara çıkma isteği olan aşırı aktif mesaneyi tedavi etmez. Stres tipi idrar kaçırma ve aşırı aktif mesanenin bir kombinasyonu olan karışık inkontinansınız varsa, muhtemelen ek tedavilere ihtiyacınız olacaktır.
Hamileliğin ve doğumun mesane, üretra ve destekleyici dokular üzerindeki baskısı, cerrahi düzeltmenin faydalarını ortadan kaldırabilir. Bu nedenle hekiminiz çocuk sahibi olma planınız varsa, çocuk doğurmanız bitene kadar ameliyatı beklemenizi tavsiye edebilir.
İdrar kaçırma ameliyatlarından en yaygın olarak uygulananı “askı ameliyatı”dır. Askı ameliyatlarında üretra veya mesane boynunu desteklemek için sentetik bir materyalden yapılmış bir askı kullanır. Gerginliksiz askı denilen bu materyaller, genellikle polipropilen adı verilen sentetik bir malzemeden yapılmış bir ağdır. Üretrayı desteklemek için askı bir hamak gibi işlev görür.
Birkaç farklı askı çeşidi uygulanabilir. Retropubik yöntemde, üretraya erişmek için vajinanın içinde küçük bir kesi yapılır. Ayrıca kasık kemiğinin üzerinde, ortanın hemen sağında ve solunda iki küçük kesi vardır. Uzun ve özel açılı iğnelerle (guide – kılavuz iğne), askının her iki ucunu vajinadaki deliklerden geçirerek kasığa yönlendirilir ve kasıkta açılan kesilerden cilt üzerine çıkartılır. Askı materyali, yolu boyunca içinde ilerlediği yumuşak dokuya yapışarak yerinde tutulur. Vajinadaki kesikler ve ciltteki kesikler emilebilir dikişlerle onarılır. Transobturator yöntemde ise yine vajinada, sağ ve sol kasıkta küçük kesiler açılır. Cerrahi işlem retropubik yaklaşıma benzer, ancak ağ karın duvarından değil de kasık kaslarından geçer. Hem retropubik hem de transobturator yöntemler oldukça güvenli ve etkilidir. Gerilimsiz bir başka askı çeşidi de, tek kesili mini askı yöntemidir. Vajinada tek bir küçük kesi yapılır. Uyluk kaslarına veya pelvik bölgedeki diğer dokulara küçük bir ağ hamak asılır. Tek kesili mini askı yönteminin sonuçları genellikle daha az etkilidir ve bu yöntemin güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
En eski ve en geleneksel yöntem ise Burch prosedürüdür. Vajina üzerinden değil de karın içerisinden gerçekleşen bu yöntemde, cerrahi iplerin bir ucu vajinanın dış duvarına ve diğer ucu da pelvik kemiğin tepesine yakın bağlara bağlanır. Dikişler esasen vajinayı pelvik bağa asar ve dikişler sıkıldığında, mesane boynunu aşağıdan destekleyecek şekilde vajina yukarı asılmış olur. Burch ameliyatı günümüzde genelde zaten karın içinde başka bir ameliyat yapılacağı durumlarda (rahim alma gibi) yapılmaktadır. Bazen de laparaskopik cerrahi ile karın kesilmeden sadece birkaç delik açılarak yapılabilmektedir.
İdrar kaçırma ameliyatı sonrası hastanede geçirdiğiniz süre ve iyileşme süreci, ne tür bir ameliyat geçirdiğinize bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genelde bu gruptaki bütün ameliyat türlerinde iyileşme çok hızlıdır. Yalnız bazen ameliyattan sonra idrar yollarındaki ödeme bağlı işeme güçlüğü veya işeyememe oluşabilir. Böyle bir durumda sondayla taburcu olabilirsiniz. Birkaç gün içinde ödem geçtikten sonra sıkıntı kalmaz ve sondanız çekilir.
İşiniz yorucu ve fiziksel bir iş değilse birkaç hafta içinde işinize dönebilirsiniz. 6 hafta sonra cinsel aktiviteye başlayabilirsiniz.
Gebelik takibi ve doğal doğumla birlikte hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitimleri; kısırlık tedavileri / aşılama, vajinal enfeksiyonların tedavisini de Bodrum’da başarıyla gerçekleştiriyoruz.