Kısırlık tedavisi kapsamında, çocuk sahibi olmak isteyip de olamadığınızda, kliniğimizde size yardımcı olmak için pek çok olanağımız mevcut.
Adetinizin ilk 3 günü içinde başvurduğunuz taktirde, ultrason kullanarak yapılan bir incelemedir. Antral folikül denen yumurta öncülerinin sayısı, sizin doğurganlığınızla ilgili önemli fikir verir. Basit bir incelemedir.
İki günlük cinsel perhiz sonrasında yapılan sperm sayımında, spermlerin sayısı, miktarı, hareketliliği, yapısal ve şekilsel bozuklukları olup olmadığı değerlendirilir. Eğer spermlerde sıkıntı varsa, sigarayı bırakmak, bazı gıda takviyesi vitaminler ya da sağlıklı yaşam önerileriyle düzeltilmeye çalışılır. Eğer başarılı olunamazsa yardımla üreme tekniklerine geçilir.
Kısırlık tedavisi bugün teknolojinin sağlık sektörüne pozitif etkileri sebebi ile bir çok alternatif yöntemi kullanabildiğimiz bir alan.
Histerosalfingografi yani ilaçlı rahim filmi, tüplerin açık olup olmadıklarını anlayabilmek için yapılan bir incelemedir. Hastane şartlarında ve anestezi altında (sedasyon – hafif uyku ilaçları ile) uygulanır. Anne adayımız hafifçe uyutulduktan sonra vajina yoluyla rahim içerisine özel bir radyoopak madde enjekte edilir. Tam o esnada röntgen çekilir. Tüpler açık mı tıkalı mı, rahim iç tabakasında yapışıklık, polip, myom ya da gebeliğe engel başka bir patoloji olup olmadığı anlaşılır.
Bazen hamile kalamamaya basit hormon bozuklukları da neden olabilir. Adetin ikinci ya da üçüncü günü, sabah aç karna alınan kanda bakılan hormon değerleri, bize çocuk sahibi olabilirlikle ilgili pek çok bilgi verir. Tiroid hormonu, süt hormonu gibi hormonlardaki bozukluk basit bir ilaç tedavisiyle giderilebilir ve bütün sorun çözülmüş olur. Bazen de kadınlık hormonlarında bir bozukluk saptanır. Bu durumda da sonuçlar bizi gerekli tedavileri uygulayabilmemiz için yönlendirir.
Bütün bu tetkikleri tamamladıktan sonra ise üremeye yardımcı yöntemlere geçilir.
Bazen anne adayımız kendi kendine yumurtlayamadığı için gebelik oluşamıyordur. Bu durumda basit haplarla ya da iğnelerde yumurtlamayı tetikleyen bir tedavi uygularız. Sonra günaşırı ultrasonlarla yapılan yumurta takibinde olgun yumurta elde ettiğimizde, çatlamayı kolaylaştıran bir enjeksiyon sonrası, cinsel ilişki ya da aşılama uygulamasına geçebiliriz.
Haplarla ya da düşük doz iğnelerle yumurtlama elde edilemediğinde yüksek doz ilaç ya da iğneler kullanma seçeneğimiz her zaman vardır.
Üreme problemlerini araştırırken ya da tedavi ederken kullandığımız bir çok cerrahi yöntem vardır. Bunlardan bazıları tüpleri açma ameliyatı (daha önce tüp bağlama geçirdiyse ya da yapışıklıkları varsa), endometriyozis (çukulata hastalığı) cerrahisi, myom alma ya da polikistik overi olanlarda overyan drilling gibi ameliyatlardır.
Bütün bunları yaptıktan sonra hala gebelik elde edilemediğinde, yardımla üreme tekniklerine geçme zamanı gelmiştir. Bunlar aşılama (intra uterin inseminasyon – IUI) ve tüp bebektir (in vitro fertilizasyon – IVF).
Bodrum’da tüp bebek merkezi bulunmadığı için bu yazıda bahsedilmeyecektir. Detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilirsiniz.
Aşılama ya da inseminasyon, spermlerin plastik bir kateter kullanarak vajina ve servikal kanalı geçip ana rahmine enjekte edilmesini içerir. Gebe kalabilmek için doğru zamanda yani anne adayının tam yumurtladığı günde ilişkiye girmek gerekir. Biz yumurtayı kontrollü olarak olgunlaştırıp spermle birleşeceği zamanı tam olarak ayarlayarak, şansımızı artırırız.
Aşılama için ilk yapmamız gereken şey, tüplerin tıkalı olmadığından emin olmaktır, bunun için mutlaka tedavi öncesi HSG çekilmelidir. Çünkü aşılamada spermlerin tüpleri katederek yumurtayı bulup döllemeleri gerekecektir, bu da ancak tüpler açıksa mümkün olur. Spermlerin hızlı ve hareketli olması da gereklidir. Sperm sayısı aşırı yetersiz olduğunda aşılama işe yaramaz.
İlk olarak yumurta büyütmek için hap veya iğne kullanır ve gün aşırı takiplerle yumurtanın olgunlaştığından emin oluruz. Yeterli büyüklüğe ulaştığında çatlatma iğnesi denen, aslında yumurtanın olgunlaşmasını sağlayan iğneyi yapar ve 36 saat sonrası için aşılamayı planlarız. 36 saat sonra (2 günlük cinsel perhiz sonrası) sperm örneğini aldıktan sonra, özel cihazlarla yıkama adı verilen bir işleme tabi tutarız. Kliniğimizde yıkama işlemi için “Çip Bebek” adı verilen bir yöntem kullanmaktayız. Spermler çip denilen bir membran ile filtre edilmekte ve süzülerek ayrıştırılmaktadır. Daha kaliteli, daha hareketli ve genetik olarak daha düzgün ve sağlıklı olan spermler ayrılarak membranın yüzeyine geçmektedir. Biz de bu ayrışan spermleri toplayıp, çok ince bir kateter yardımıyla rahim içerisine gönderiyoruz.
İşin bundan sonrası yine spermlerin kendilerine ait. Rahim içini ve tüpleri geçtikten sonra daha önce hazırladığımız yumurtayı yakalayıp döllemekte ve implantasyon yani rahim duvarlarına tutunmayı gerçekleştirerek gebelik oluşmaktadır.
Sağlıklı gebelikler dileriz.
Gebelik takibi ve doğal doğumla birlikte hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitimleri; kısırlık tedavileri / aşılama, vajinal enfeksiyonların tedavisini de Bodrum’da başarıyla gerçekleştiriyoruz.