Histeroskopi öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler nelerdir?
Histeroskopi için anestezi almama gerek var mı?
Histeroskopun sert ve kapalı bir doku olan rahim ağzından geçip rahim içine girebilmesi için, rahim ağzının ilaçlarla (prostaglandin analogları – mizoprostol) ya da anestezi sonrası mekanik olarak (buji adlı araçlarla) gevşetilmesi gerekebilir.
Hiç doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzı daha kapalı ve sıkıdır. Bu nedenle mizoprostolün bir gece önceden kullanılması gerekebilir. Bu ilacın vaginal yolla doğrudan rahim ağzına uygulanması, ağızdan uygulanmasından daha etkili bir yöntemdir. Histeroskopi işleminde, rutin olarak antibiyotik kullanımı gerekmez. İşlemden önce tendürdiyot solüsyonuyla vagen ve rahim ağzı temizliği yapılması yeterlidir.
Hasta konforunu artırmak amacıyla anestezi uygulanması iyi bir yaklaşımdır. Genelde sedasyon şeklinde hafif bir anestezi uygulanır ve bu yeterlidir. Bazen ofis histeroskopi lokal anestezi ile, sadece rahim ağzının uyuşturulması ile de yapılabilirse de, bu yaygın bir uygulama değildir. İşlem öncesinde nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar grubundan bir ağrı kesici alınması işlem sonrasında duyulan ağrıyı azaltabilir.
Histeroskopi sonrasında kramp tarzı ağrı ya da hafif kanama ve vaginal rahatsızlık hissi görülebilir. Bu şikayetler için ağrı kesici ilaç kullanılabilir. Hasta işlem sonrası 24 saat içinde günlük normal aktivitelerine dönebilir. Ayakta duş almak, hafif ev işleri yapmak, günlük normal yaşama devam etmek serbesttir, ancak işlem sonrası en az on gün süreyle vaginal tampon, cinsel ilişki, vaginal duş gibi penetran uygulamalardan kaçınmak gerekir. İşlemden on gün sonra hekiminize kontrole gitmeniz uygundur.