Pek çok yumurtalık kisti, ilaçlarla tedavi edilebilir veya sadece gözlemle zaman içerisinde kendiliğinden iyileşebilir. Ancak bazı durumlarda büyük veya kalıcı yumurtalık kistlerinin veya semptomlara neden olan kistlerin cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Bazen semptomu olmasa dahi, kistin kanserli olup olmadığından emin olunamıyorsa da doğrudan cerrahi önerilir.
Yumurtalık kistleri iki yolla çıkarılabilir, laparaskopik yani kapalı ameliyatla veya laparatomi yani açık ameliyatla. Yumurtalık ameliyatlarında tüm kist ve yumurtalık çıkarılabilir ve kanserli olup olmadığını kontrol etmek için aynı esnada patolojiye gönderilebilir (frozen).
Eğer patoloji sonucu kanser olarak gelirse, ameliyatı büyütmek ve her iki yumurtalığın, rahmin ve çevresindeki dokuların bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Bu durumda yumurtalı kisti ameliyatı sonrası kesin olarak menopoza girersiniz ve doğurganlığınız sona erer.
Pek çok kist laparoskopik yolla çıkarılabilir. Laparoskopi, ciltte büyük kesiler yapmaksızın karın boşluğu ve pelvis içinde ameliyatlar yapmamıza olanak veren bir cerrahi yöntemdir. Laparoskop, ince uzun tüp şeklinde bir sistemdir; karında açılan küçük deliklerden içeri uzatılan bir ışık kaynağı ve karın içinin görüntülerini bir televizyon ekranına ileten bir kameradan oluşur. Ameliyat yine bu küçük deliklerden içeri gönderilen ince uzun aletlerle gerçekleştirilir.
Laparaskopinin geleneksel açık cerrahiye göre pek çok avantajı vardır; bunlardan en önemlisi daha kısa hastanede kalış süresi ve daha hızlı iyileşme süresidir; ayrıca operasyondan sonra daha az ağrı ve kanama ve çok daha küçük yara izi olması da avantajdır.
Bu avantajları nedeniyle laparaskopi her zaman tercih edilen yöntemdir. Çoğu kişi aynı gün veya ertesi gün eve gidebilir.
Yumurtalık kistleri özellikle büyükse veya kanserli olma ihtimali yüksekse laparotomi yani açık ameliyat tercih edilebilir. Laparatomi klasik yöntemdir, karnın alt tarafındaki yaklaşık 10 – 12 cm’lik bir kesiden (sezaryen kesisi gibi) ameliyat gerçekleştirilir. Daha sonra kendi eriyebilen gizli dikişlerle kesi kapatılır. Genellikle daha uzun bir hastanede kalış (iki veya üç gün) ve daha uzun bir iyileşme süresi gerektirir.
Yumurtalık kisti ameliyatı sonrası hastanede geçirdiğiniz süre, ne tür bir ameliyat geçirdiğinize bağlı olarak değişir. Ameliyat sonrası, genel anestezi aldıysanız sersemlik ve bulantı hissedebilirsiniz; bunlar anestezinin yaygın yan etkileridir ve çabuk geçer. Tamamen uyanıp yiyip içebilecek ve idrar yapabilecek duruma gelene kadar birkaç saat boyunca yakın takip gerekir. Bacaklarınızda kan pıhtılaşmasını önlemek için ameliyattan sonra mümkün olan en kısa sürede ayağa kalkarak dolaşmanız istenir.
Açık ameliyat olduysanız, birkaç gün hastanede yatmanız gerekebilir; laparoskopik kist ameliyatında genellikle aynı gün veya ertesi sabah taburcu olabilirsiniz. Kist ameliyatından sonraki iyileşme süresi herkes için farklıdır. Birkaç gün hafif bir karın ağrısı olsa da genelde ağrı kesicilere iyi yanıt verir.
Laparaskopik ameliyatlarda ağrı ya çok az olur ya da hiç olmaz. Çoğu hasta yaklaşık iki – dört hafta içinde tamamen iyileşir ve eski hayatına döner.
Alınan kistin patoloji sonucu çıktıktan sonra ilave bir ameliyat ya da ekstra bir tedavi gerekip gerekmeyeceğini hekiminiz size bildirecektir. Eğer menopozda değilseniz hekiminiz yumurtalıklarınızı elinden geldiğince korumaya çalışacaktır. Genellikle kisti çıkarmak ve her iki yumurtalığı da sağlam bırakmak mümkün olur, bu da doğurganlığınızın etkilenmemesi anlamına gelir.
Yumurtalıklarınızdan birinin tamamen alınması gerekiyorsa, kalan yumurtalık her zamanki gibi hormon ve yumurta salmaya devam edecektir. Böylelikle hem menopoza girmezsiniz hem de doğurganlığınız etkilenmez. Bazen menopoza girmemiş olsanız bile her iki yumurtalığın da çıkarılması gerekebilir (kanser ya da aşırı büyük kitleler gibi durumlarda). Bu durumda erken menopoza girersiniz (cerrahi menopoz). Bu durumda hekiminiz size hormon replasman tedavisi önerebilir.
Menopoz sonrasında ise artık yumurta üretmedikleri için her iki yumurtalık da alınabilir.
Yumurtalık Kisti Ameliyatı öncesi bu konuları ve varsa doğurganlık beklentinizi hekiminizle konuşmayı unutmayın.
Gebelik takibi ve doğal doğumla birlikte hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitimleri; kısırlık tedavileri / aşılama, vajinal enfeksiyonların tedavisini de Bodrum’da başarıyla gerçekleştiriyoruz.