Gebelik Takibi

Gebelik takibi, doğum öncesi süreçte anne ve bebeğin sağlıklı olması ve sağlıklı bir doğum gerçekleşmesi için aldığı bakım ve takiptir.

Gebelik takibi süreci, gebelik öncesinden başlar. Ardından tüm gebelik boyunca doktorunuzla olan görüşmelerinizi içerir ve ardından da doğum sonrası takiplerinizi içerir.

Gebelik esnasında yapılan düzenli bir takiple annede ve bebekteki sağlık sorunları erken fark edilebilir ve böylelikle erken tedavi söz konusu olabilir. Erken tedavi birçok sorunu iyileştirebilir veya önleyebilir. Ayrıca gebelik öncesi doktor görüşmesinde anne adayının sağlığı ile ilgili gerekli bazı incelemeler yapılacağı ve önlenebilir ya da düzeltilebilir sorunlar tespit edilip düzeltileceği için anne ve bebek için daha iyi koşullar oluşturulabilir. Örneğin, bazı yiyecekler, sigara alkol gibi alışkanlıklar ve ilaçlar bebeğinize daha hamile kalmadan önce bile zarar verebilir. Bazı sağlık sorunları da hamileliği etkileyebilir.

0 +
YILLIK TECRÜBE
0 'lerce
MUTLU HASTA
0 'lerce
MUTLU DOĞUM HİKAYESİ
0 +
YILDIR BODRUM'DA
aybala akıl jinekolog kadın doğum uzmanı bodrum

Gebe kalmadan önce

Gebelik öncesi en önemli önlemlerden bir tanesi hamile kalmadan önce en az 3 ay boyunca her gün 400 mikrogram folik asit kullanmaktır. Bilimsel çalışmalar bu folik asit desteğinin bebekte nöral tüp defekti olma riskini azalttığını kanıtlamıştır. Diğer bir önemli konu sigaranın bırakılması ve alkol tüketiminin azaltılması için gebelik öncesi kendinize yeterli zaman ayırmanızdır. Sigara ve alkolün bebek üzerindeki olumsuz etkileri de bilimsel olarak iyi kanıtlanmış konulardır.

Anne adayının bazı kronik hastalıkları kontrol altında olmadığı durumlarda gebeliği riskli hale getirir ve anne ve bebek için tehlike arz eder. Bunlardan en iyi bilinenleri astım, diyabet, depresyon, yüksek tansiyon, tiroid hastalığı ve epilepsidir. Bu durumlardan biri veya birkaçı sizde varsa hekiminizin gerekli tedaviyi uygulaması ve bu hastalıkları kontrol altına alması için planlama yapın.

Hamilelik esnasında ilaçlar gibi aşılar da riskli gruba girer. Bu nedenle gebe kalmayı planlamadan önce gerekli aşılarınızı tamamlamanız iyi olur. Yine kullanmakta olduğunuz reçetesiz ve reçeteli ilaçlar varsa hekiminize danışın, bunlar ilaç veya bitkisel takviyeler de olsa bazıları hamilelik sırasında güvenli değildir. Aynı zamanda ihtiyacınız olan ilaçları kesmek de zararlı olabilir, kendiliğinizden hekime danışmadan ilaçlarınızı kesmeyin.

Hamilelikte röntgen çekilmesi bebek için zararlı olabilir. Bu nedenle özellikle diş muayenesi veya röntgeni yaptırmanız gerekiyorsa, hamile kalmadan önce halletmeye gayret edin. Hamilelik esnasında böyle bir durumla karşılaşırsanız mutlaka hamile olduğunuzu söyleyin.

Kaçıncı gebeliğiniz olursa olsun, bütün bu uyarılar ve önlemler her gebelik için geçerlidir. Her bebek tek ve değerlidir ve sağlık bakımı son derece önemlidir. Hekiminiz her vizitte sizin ve bebeğinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için incelemeler yapıp herhangi bir sorun varsa, erken önlemler alıp size ve bebeğe yardımcı olacaktır.

Gebelik esnasında

Dengeli ve sağlıklı beslenmeye mutlaka dikkat edin. Meyveleri, sebzeleri, tam tahılları, kalsiyum açısından zengin yiyecekleri ve doymuş yağ oranı düşük yiyecekleri seçin. Ayrıca bol sıvı, özellikle su içmeye özen gösterin. Demir de dahil olmak üzere her gün ihtiyacınız olan tüm besinleri alın. Yeterince demir almak, erken doğum ve düşük doğum ağırlığına yola açabilecek kansızlığı önler. Hamileliğin belirli bir haftasından sonra besinlerle aldığınız demir hem size hem bebeğe yetmeyeceği içni doktorunuz demir ilacı verebilir (kan ilacı), lütfen kullanmaya özen gösterin. Beslenme önerileri için bir diyetisyenden destek almayı düşünebilirsiniz.

Yaşam tarzı  düzenlemesi

Gebelikte sağlıklı miktarda kilo alın. Hekiminiz hamilelik sırasında ne kadar kilo almayı hedeflemeniz gerektiğini size söyleyebilir. Sigara içmeyin, alkol içmeyin veya uyuşturucu kullanmayın. Bunlar bebeğinize uzun süreli zarar veya ölüme neden olabilir. Bırakmak için doktorunuzdan yardım isteyin.

Doktorunuzun önerileri doğrultusunda mutlaka gebeliğiniz süresince egzersiz yapın. Yürüyüş, yüzme yoga ve pilates bizim hamilelikte en sevdiğimiz ve önerdiğimiz egzersizlerdir.

Çok sıcak suyla banyo yapmayın, hamama veya saunaya girmeyin. Bol bol ve düzenli uyuyun ve stres yönetimine özen gösterin. İyi uyku ve sakin bir gebelik bebeğinizin de sağlıklı ve huzurlu olmasının anahtarlarıdır.

Hamilelik öncesi ilk muayene

İlk muayene, anne sağlığı ile ilgilidir. Çünkü sağlıklı anne olmadan sağlıklı bebek olmaz. İlk vizitte hekiminiz önce tıbbi geçmişinizi sorgular, hastalıklar, ameliyatlar veya önceki gebelikleri araştırır.  Jinekolojik muayene ve ultrason yaparak gebeliğe engel bir durum olup olmadığını inceler, bu sırada mutlaka PAP smear testi yapar (rahim ağzı kanseri tarama testi). Temel bir laboratuvar incelemesi yapabilir, kan – idrar testleri alınır.

İlk gebe muayenesi

Eğer gebelik öncesi yapılmadıysa jinekolojik muayene ve ultrason, PAP smear testi yapılır. Temel bir laboratuvar incelemesi yapılarak annede bazı önemli durumlar (kansızlık, tiroid, kan şekeri, idrar yolu enfeksiyonu) incelenir. Ayrıca hepatitler ya da toksoplazma gibi annede varsa bebeğe geçme riski olan enfeksiyonlar da araştırılır. Kan basıncı ve kilo kontrolü yapılır. Gebelik haftası ve beklenen doğum tarihi hesaplanır. Eğer ultrasonda görülebilecek bir haftada ise bebeğe veya gebelik kesesine ultrasonla bakılır.

İlk vizitte, kafanızdaki bütün soruları hekiminizle konuşmalı ve hamileliğinizle ilgili tüm sorunları tartışmalısınız. Nasıl sağlıklı kalacağınız hakkında elinizden gelen her şeyi öğrenin.

Daha sonraki muyenelerde de tansiyon, kilo ölçülecek, gerektikçe bazı kan tahlilleri yapılacak ve ultrasonla bebeğinizin kalp atışlarına bakılacak ve gelişiminin beklendiği gibi olup olmadığı incelenecektir.

Anne adayımızın yaşı 35’in üzerindeyse farklı olarak tansiyon ve şeker takibi daha sıkı yapılacak ve bebeğin de genetik olarak incelenmesi önerilecektir. Bu konuyu hekiminizle detaylı olarak konuşmalı ve iyice anladığınızdan emin olmalısınız. Yine de unutmayın ki 35 yaş üstü annelerin büyük çoğunluğu sağlıklı bebeklere sahiptir.

Hamileliğiniz boyunca düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek çok önemlidir.  Sizin ve bebeğinizin sağlıklı olmanız için kontrollerinizi ihmal etmeyin.

 

Randevu için telefon numaramız: +90 252 358 5588

Genital Estetik

Sadece estetik amaçlı değil, sağlığınız için de ihtiyaç duyacağınız tüm genital estetik ameliyatlar.

Genital Estetik Ameliyatlar

Sadece estetik amaçlı değil, sağlığınız için de ihtiyaç duyacağınız tüm genital estetik ameliyatlar.
Tıklayın

Genital kozmetik işlemler & Venüs dokunuşu

Küçük dokunuşlarla yaşlanmanın etkilerini geriye çevirebilir.

Genital kozmetik işlemler & Venüs dokunuşu

Küçük dokunuşlarla yaşlanmanın etkilerini geriye çevirebilir. Gençleştirme ve yenileme tedavileri ile cinsel hayatınızı yeniden resmedin.
Tıklayın

Genital Lazer

İdrar kaçırmadan vajina genişlemesine kadar pek çok problemde; gençleştirme ve renk açma gibi kozmetik ihtiyaçlarda.

Genital Lazer

İdrar kaçırmadan vajina genişlemesine kadar pek çok problemde; gençleştirme ve renk açma gibi kozmetik ihtiyaçlarda.
Tıklayın

Jinekolojik Ameliyatlar

İdrar kaçırmadan vajina genişlemesine kadar pek çok problemde; gençleştirme ve renk açma gibi kozmetik ihtiyaçlarda.

Jinekolojik Ameliyatlar

İdrar kaçırmadan vajina genişlemesine kadar pek çok problemde; gençleştirme ve renk açma gibi kozmetik ihtiyaçlarda.
Tıklayın

Diğer İşlemler Ve Tedaviler

Gebelik takibi ve doğal doğumla birlikte hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitimleri; kısırlık tedavileri / aşılama, vajinal enfeksiyonların tedavisini de başarıyla gerçekleştiriyoruz.

Diğer İşlemler ve Tedaviler

Gebelik takibi ve doğal doğumla birlikte hamile yogası ve doğuma hazırlık eğitimleri; kısırlık tedavileri / aşılama, vajinal enfeksiyonların tedavisini de başarıyla gerçekleştiriyoruz.
Tıklayın

Hakkımda

Ben kimim?

Ben Kimim

Tıklayın