1976 yılında Üsküdar’da Zeynep Kamil Hastanesi’nde normal yolla doğmuş ve güzel adım Zeynep’i oradan alarak hayata başlamışım..

Orman mühendisi olan babamın mesleği nedeniyle çekirdek ailem- annem, babam, iki kız kardeşim ve köpeğimle beraber çeşitli şehirlerde büyüdük.. Bunlardan Adana’da uzunca bir süre takılıp liseyi (Adana Anadolu Lisesi – 1993) ve üniversiteyi (Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi – 1999) burada bitirdim.

Tek başıma gittiğim bir İç Anadolu kasabasında (Aksaray İli Gülağaç İlçesi – 1999) ve sonra il merkezinde (Aksaray İli Merkez 2 No.’lu Nöbetçi Sağlık Ocağı – 2000) bir süre pratisyen hekimlik yaptım. Tebabet sanatına dair birçok şeyi burada pratisyenlik yaparken öğrendim diyebilirim. Ardından, eşimle beraber hayatımızı kurmak üzere İstanbul’a taşınıp (2001) herşeye sıfırdan başladık.. O bir bankaya, ben Tıbbi Danışman olarak bir medikal ajansa (2001 – 2004)… Günlerden bir gün, yıllardır beklediğim, hayalini kurduğum ihtisas yapma fikrinin ve kadın doğum uzmanı olarak yeni canların hayata gelmesine aracı olmamın artık vaktinin geldiğini farkedip, istifa ettim ve TUS’a (Tıpta Uzmanlık Sınavı) girerek Kadın Doğum İhtisası’na başladım (Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2004). Asistanlık sürecime neler sığdırmadım ki; kimi üzüntüler, kimi sevinçler, iki de mucize (Damla – 2007, Tuna – 2009)…

Derken, ihtisas bitti ve güzel Gaziantep günleri başladı. Benim uzak, yalnız, güzel memleketim.. Her gününü gülümseyerek, seve seve, keyifle hatırladığım mecburi hizmet günlerim, Gaziantep Şehitkamil Devlet Hastanesi (2010 – 2012).. Uzmanlık hayatımın başlangıcı, sıfırdan bir kliniğin kuruluşunun her aşamasında görev alışım, laparoskopi ateşinin içime düşüşü hep Antep’te..

Laparoskopi eğitimi almaya karar verince, Çukurova Üniversitesi’nden sayın hocam Prof Dr Mehmet Ali Vardar bana kapılarını açtı, bir aylığına tekrar okuluma döndüm, laparaskopinin ABC’sini öğrendim (2011). Ardından Fransa, Strasbourg, IRCAD / EITS.. Avrupa’da jinekolojik laparaskopi eğitiminin piri, Prof Dr Arnaud Wattiez’in kliniği (2012).. Ayrıca, Belçika’nın Leuven şehrindeki, IRCAD’a bağlı olarak eğitsel faaliyetlerini sürdüren the European Academy of Gynecological Surgery’de yine Prof Wattiez’in yönetimindeki “A-to-Z Laparoscopic Suturing Course’u da tamamladım (4-6 Kasım 2013). Laparaskopik vakaları yapıp hastaların yaşam kalitesini nasıl artırdığını, nasıl daha fazla yararlı olduğumu gördükçe, mutluluğum kat be kat artıyor.. İstanbul Amerikan Hastanesi Perinatoloji Bölümü’nde görev yapan ve Türk Perinatoloji Derneği’nin de Dönem Başkanlığı’nı yapmış olan, ülkemizde perinatoloji camiasının önde gelen isimlerinden biri olan Sn. Prof. Dr Oluş Api’nin nezaretinde aldığım perinatoloji (riskli gebelik) eğitimimin de altını çizmeliyim (2012)..

Zaman geçip Antep dar gelmeye başlayınca, yıllardır kafamızı kurcalayan Bodrum’a taşınma defterlerini yeniden açtık. “Bodrum’da Acıbadem var da ben mi gitmiyorum” dediğimi unutmayan bir arkadaşım sayesinde yeni açılan Acıbadem Hastanesi’yle yollarımız kesişti… Sonra aldık valizlerimizi, bebeklerimizi, çiçeklerimizi, kitaplarımızı, eşyalarımızı, Antep’te bırakıp kalbimizin bir kısmını, düştük Bodrum yollarına (2012)..

İşte şimdi, buradayız, Bodrum’da.. Sizi de bekleriz, ama Yokuşbaşı’nda köşeyi dönünce şaşırmayın:

Cevat Şakir Kabaağaçlı

Yokuş başına geldiğinde Bodrum’u göreceksin.
Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin.
Senden öncekiler de böyleydiler
Akıllarını hep Bodrum’da bırakıp gittiler.
Halikarnas Balıkçısı,

Tam 6 yıldır Bodrum’da yaşayıpdurum. Peki Bodrum bana neler ekledi?

Begonviller ve deniz kıyısı arasında geçirdiğim bu altı yılda normal doğuma biraz daha gönül verdim. Doğurmak üzere yaratıldığımızın tekrar bilincine vardım, vücudumuzun mucizesini biraz daha tanıdım.

Doğal bir doğum gerçekleştirmek isteyen anne adaylarımın elinden daha güçlü tutabilmek adına kendimi geliştirdim. Dünyayı dolaşarak doğuma kafa yoran kişilerin bilgi dağarcıklarından kendiminkine aktardı .İngiltere’de yepyeni bir dünyanın kapılarından geçerek Hypnobirthing eğitmenliği eğitimi aldım. İçinde büyük bir güç saklı olan anne adayının, kendi içine dönerek gücünü açığa çıkardığı, doğumu doğal ve kolay bir şekilde kendiliğinden yapmasına aracılık etmeyi hayranlıkla öğrendim. Yetmedi, İsviçre’ye giderek Spinning Babies ile tanıştım. Yolunu bulamayıp aralarda takılan yaramaz bebişlerimi yola sokmak için annelerine bazı fiziksel hareketler yaptırarak işlerini kolaylaştırdım. Kısacası bu altı senede, doğuma yeni ve farklı pencerelerden baktım, bakmaya da devam ediyorum.

Yine, yeniden güncelleme…

İşte şimdi kendi kanatlarımla uçma zamanı…. Tam yedi yıldır aşkla çalıştığım, güzel annelerimin doğumuna eşlik ettiğim, neler öğrendiğim, kendime neler kattığım, biraz daha büyüdüğüm, güzelleştiğim Bodrum Acıbadem Hastanesi’nden ayrılarak kendi ayaklarımın üzerinde durma zamanı.

2019 yılının Mart ayında, artık kendi kliniğimde hastalarıma hizmet vermeye başladım. İçerisinde muayene odası, NST odası, küçük müdahalelerin yapılabilmesinin mümkün olduğu bir müdahale odası da olan muayenehanemin en heyecan verici bölümü ise DOA-BODRUM (Doğum Atölyesi – Bodrum). Hamile yogası ve doğum öncesi eğitimlerin gerçekleştirilebilmesi için planladığımız stüdyomuz için hayallerimiz büyük.

Sadece bir muayenehane olmaktan ziyade, DOA-BODRUM sayesinde hamilelerimizin, doğurmuş annelerimizin, bebeğini büyütmüş annelerimizin, emziren annelerimizin bir araya gelmesi, sosyalleşmesi mümkün olacak. Bodrum’da yıllardır gördüğüm önemli bir eksiklikti bu. Şimdi artık herkesin katkılarına açık olan kocaman bir stüdyomuz var. Buyrun, bebeğinizi, çocuğunuzu, hamile göbeğinizi alın, gelin. Bize katılın. Bizimle yoga yapın, çembere katılın, sohbet edin. Bize eklenin, bize siz de birşeyler ekleyin.

Sevgiyle…

Op Dr Aybala AKIL

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı