Kapalı ameliyata nasıl hazırlanacağım?

  • Bağırsak temizliği nasıl yapılır?

Kapalı ameliyatta, ameliyat sahasındaki görüşün net olması için, bağırsakların boş olması gerekir. Böylelikle, bağırsaklar kolay manüple edilebilir ve gerektiğinde ameliyat sahasından uzaklaştırılabilir. Ayrıca, bağırsakların boş olması, bağırsak yaralanması riskini de azaltır.

Bağırsak temizliği için ilk yapmanız gereken, ameliyattan 24 saat öncesinde sulu gıdalarla beslenmek olmalı. Çorba, meyve suları ve posalı olmayan yumuşak gıdalarla beslenin. Ameliyattan önceki gece sabaha kadar hiçbirşey yeyip içmemelisiniz, ki bu zaten anestezi alacağınız için de gerekli. Doktorunuz size ağızdan alacağınız ve / veya lavman şeklinde makattan uygulayacağınız bazı bağırsak temizleyici ilaçlar verecektir. Bunları tarif edilen şekilde kullandıktan sonra, bir gece önce ve ameliyat sabahında tuvalete giderek bağırsaklarınızı boşaltmanız, yeterli bağırsak temizliği sağlayacaktır.

  • Ameliyatta hangi pozisyonda yatacağım?

Jinekolojik laparoskopik ameliyatlarda, sırtüstü şekilde yatacaksınız. Bacaklarınız da sıklıkla, düşük jinekolojik pozisyona denilen pozisyonda, yani doğum yapar ya da jinekolojik muayene olur gibi, ancak biraz daha aşağı bir seviyeye, asılacaktır (low litotomi pozisyonu). Ancak, tüp bağlanması gibi bazı basit ameliyatlarda, hekiminizin deneyimine de bağlı olarak jinekolojik pozisyon yerine düz sırtüstü pozisyonda yatabilirsiniz.

Hangi yatış şekli kullanılırsa kullanılsın, siz ameliyathanede uyuduktan (narkoz aldıktan) sonra yatırılacak ve uyandığınızda da tekrar düz sırtüstü pozisyona alınmış olacaksınız.

  • Ameliyattan önce başka hazırlıklar yapılacak mı?

Pelvik (alt karın) bölgede yapılan laparoskopik ameliyatlarda idrar kesesi yaralanmalarının önlenmesi için idrar kesenizin boş olması gerekmektedir. Bu nedenle, siz uyuduktan sonra idrar kesenize Foley kateter adı verilen bir sonda (idrar sondası) takılacak. İdrar sondası, ameliyat bittikten sonra, ameliyatınızın türüne bağlı olarak, birkaç saatle ertesi sabaha kadar sürelerle takılı kalabilir.

Anestezi uygulandıktan sonra, cerrahi sahalar denilen bölgeleriniz (karın, bacakların üst kısmı, vagen) hekiminiz tarafından tendürdiyotlu su ile üç kez yıkanarak mikroplardan arındırılacak (boyama işlemi) ve ardından steril örtülerle örtülecek. Daha sonra, yine ameliyatınızın türüne bağlı olarak, ameliyat sırasında rahimin alttan hareket ettirilmesinin gerekeceği durumlarda, bu amaçla rahim ağzınıza uterin manüplatör adlı bir alet yerleştirilebilir.

Kapalı ameliyat nasıl yapılır, karnımda kaç dikişim olacak?

Kapalı ameliyatta, amaç hastanın göbek deliğinden ya da yakınından karın içerisine uzanan bir delik açarak buradan kamerayla içeriye bakmak, ardından karın içerisini karbondioksit gazıyla doldurup net bir görüş alanı oluşturduktan sonra, karnın muhtelif yerlerinden minik delikler açarak buralardan yerleştirilen ince uzun çubuk şeklindeki aletlerle ameliyatı gerçekleştirmektir. Hastanın karnı kesilmediği ya da yarılmadığı, sadece bazı delikler açıldığı için kapalı ameliyat adını almaktadır.

Sıklıkla, ameliyata başlarken göbekten Veress iğnesi adı verilen bir iğneyle karın içerisine hava verilebilir ve kamera ardından yerleştirilir. Ya da, özellikle önceden sezaryen ya da başka ameliyatlar geçirmiş hastalarda olmak üzere, iç organların birbirine yapışmış olabileceği düşünüldüğünde, göbek kenarı kesilerek kamera doğrudan görerek, izleyerek karın içerisine ilerletilebilir. Laparoskopide, kamera da ince uzun bir çubuk şeklindedir ve laparoskop (latince: karın içine bakılan alet) adını alır. Gerçekte karanlık olan karın içerisi, kameraya bağlanan bir fiber optik kablo ve ucundaki minik bir lambadan oluşan soğuk ışık kaynağı sistemi ile aydınlatılır.

Cerrahi olarak çıkarılan, kist, myom (ur), uterusun kendisi ya da overler gibi büyük doku parçalarının minik deliklerden nasıl çıkarıldığı da ilginç bir konudur. Eğer çıkarılan doku, açılan bir santimetrelik delikten çıkmayacak kadar büyükse, ya endobag adı verilen, vücut dışında kapalı, içeride açılıp torbaya dönüştürülen çıkarıcılara yerleştirilerek, vücut içerisine dökülmeden çekiştirilerek çıkarılır, ya da kasapların kullandığı kıyma makinesine benzer bir alet olan morsellatör ile ince uzun şeritler şeklinde parçalara bölünerek çıkarılır.

Kadın doğum ameliyatlarında karında kaç delik ya da kaç dikiş olacağı, ameliyatın türüne göre değişmekle birlikte, genelde üçü geçmez. Göbekteki primer delik genelde1 cmgenişliğinde, tek dikişlik bir yara izi oluşturur. Sekonder delikler ise, bazen hiç olmaz (örnek: tek delikten tamamlanabilen – single port – tüp bağlama, rahim ameliyatları gibi), bazen iki ya da üç tane olabilir, ancak bu diğer delikler göbektekinden genelde daha küçük olup, yaklaşık yarım santim genişliğindedir. Bazı kapalı ameliyatlarda –özellikle kanser vakalarında bu sayı, beş ya da altı olabilirse de, her bir delik bir santimden daha ufak olduğundan sıklıkla hiçbirinin izi kalmayacak ya da belli belirsiz bir iz kalacaktır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.