The European Academy for Gynaecological Surgery (+he Academy), yani Avrupa Jinekolojik Laparoskopi Akademisi’nin amacı, jinekolojik endoskopi alanında geçerliliği onaylanmış ve standardize edilmiş bir eğitim olanağı sunmaktır. IRCAD ile işbirliği içinde çalışan ve faaliyetlerini Avrupa Endoskopi Cemiyeti’ne (ESGE – European Society for Gynaecological Endoscopy)bağlı olarak yürüten Akademi, bilime, eğitime, öğrenime adanmış bir kurumdur ve en iyi bilimsel kanıtların ışığında çalışır.
Akademi’ye göre laparoskopik sütür atma ve düğüm, ileri derecede psikomotor beceri gerektirir ve laparoskopi eğitiminin erken dönemlerinde öğrenilmesi gerekir. Ben de bu amaçla, Akademi’nin A’dan Z’ye Laparoskopik Sütür Atma Eğitimi’ne katılmak üzere, 4-6 Kasım tarihleri arasında, Belçika’nın Leuven şehrinde idim.
Dolu dolu geçen ve sadece laparoskopik sütür atma üzerine yoğunlaşılan bu kursta, dikiş teknikleri, düğüm çeşitleri ve kadın doğum ameliyatlarında gereken özel sütürler, hem teorik anlatımlarla hem de yoğun pratik uygulamalarla öğretildi. Pratikler öncelikle suni dokular üzerinde, sonra da tavuk dokusu üzerinde pekiştirildi. Ayrıca laparoskopik psikomotor becerilerin ölçüldüğü SUTT testi de tüm katılımcılara uygulandı.
Lille Üniversitesi’nden gelen ve laparoskopi eğitimini IRCAD’da Prof Dr Wattiez’in yanında tamamlayan Dr Marco Puga’nın yönettiği kursta, en son gün laparoskopik yöntemle diktiğim tavuğun kanadının ilk halinden bile sağlam olduğunu söyleyebilirim 🙂