Doğum kontrolünde bariyer yöntem ne demektir?

Diyafram, kadın kondomu (servikal kap) gibi az kullanılan başka yöntemler de olmasına karşın, bariyer yöntemleri denildiğinde ilk akla gelen prezervatiftir. Bariyer yöntemleri, erkekten gelen spermlerin kadının yumurtası ile birleşmesine engel olarak, döllenmeyi önler.

Bariyer yöntemlerinin yani kondomun, hormonal kontraseptiflere göre birçok avantajı vardır. Örneğin, daha az istenmeyen etkisi vardır, cinsel yolla bulaşan hastalıkları önler, kullanılması için sağlık uzmanından yardım alınması gerekmez. Kadın ve erkeğin kendi kendilerine uygulaması mümkündür. Ayrıca süreklilik içermezler yani sadece ilişki esnasında kullanılırlar, bu da seyrek cinsel ilişkisi olan kadınlar için uygundur. Kullanılmadıkları zaman hemen gebelik oluşabilecek olması hem bir avantaj hem de dezavantajdır; hemen çocuk isteyen çiftler kullanmadıkları ilk uygun ilişkide çocuk sahibi olabilir, ancak çocuk istemeyen çiftlerin de bu nedenle hatalı kullanmamaya çok dikkat etmeleri gerekir.

Kondom (prezervatif)

Erkek kondomu, sıklıkla lateksten yapılmış ince esnek bir kılıftır ve cinsel ilişki esnasında penise takılarak spermlerin yumurtayla birleşmek üzere vagenden girişine engel olur. Kullanım önerilerine uyulduğunda (örneğin her ilişkide yeni bir prezervatif kullanılması, uzun tırnaklarla takılmasından kaçınılması gibi), yüksek oranda koruma sağlar. Ayrıca uygun kullanıldığında cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da korur. Ancak doğru kullanılmadığında, örneğin tüm cinsel ilişki süresince takılmadığında, ya da sadece adet gününe göre güvenli günlerde girilen ilişkilerde kullanıldığında, gebelik oluşabilir.

Lateks alerjisi ya da hassasiyeti olan kadınlarda kondom kullanımı sorun yaratabilir. Bu durumlarda alternatif olarak bulunan poliüretan kondomlar kullanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.