Hangi doğum kontrol yöntemi ? Nasıl karar vermeli.
Her kadının kullanmak istediği doğum kontrol yönteminden beklentileri, sağlık durumu, eşiyle ilişkisinin dinamikleri farklı farklı olduğundan, hasta ile karşılıklı görüşerek, hastanın isteklerine ve yapısına en uygun, hedefe yönelik bir doğum kontrol yöntemi seçilmelidir. Böylelikle kullanılan yöntemle daha yüksek başarı oranı sağlanabilir.
Bir kadının doğum kontrol yöntemine karar verirken göz önünde bulundurması gereken faktörlerden en önemlileri şunlardır:
- Etkinlik
- Etki süresi
- Etki mekanizması
- Etkinin geri dönüşlülüğü
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlayıp sağlamadığı
- Hasta uyumu
- Yan etkiler
- Tekrarlama kolaylığı
Doğum kontrol yöntemi seçerken başarılı olabilmek için, hastanın yaşam tarzına ve inançlarına en uygun yöntem seçilmelidir.
Hiçbir yöntem mükemmel değildir. Her kadın, kullanacağı yöntemin avantajlarını ve dezavantajlarını tartıp, kendini en rahat hissedeceği ve en yüksek başarı oranını elde edeceği yönteme karar vermelidir.
Tıbbi problemleri olan kadınlarda bir doğum kontrol yöntemi seçimi daha karmaşıktır çünkü yöntemin yan etkileri ya da yöntemle başarısız olunması halinde gebelik, bu kadınların sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. İstenmeyen bir gebelik, özellikle belirli hastalıkları olan kadınlarda daha ciddi sonuçlar doğurabilir.
En etkili doğum kontrol yöntemlerinin rahim içi araç (RİA), kontraseptif implantlar ve sterilizasyon olduğu söylenebilir. Bu yöntemler daha düşük gebelik oranları ile ilişkilidir ve bu oran kişinin kullandığı yönteme uyum göstermesine bağımlı değildir.
Yüksek oranda etkili olan yöntemler ise doğum kontrol iğneleridir. Doğum kontrol hapları da çok düşük gebelik oranları ile ilişkilidir, ancak hastanın bunları düzenli olarak ve doğru biçimde kulanmasına doğrudan bağımlıdır.
En az etkili olanlar ise prezervatif, geri çekme, takvim yöntemi gibi yöntemlerdir. Yapılan çalışmalarda, bu yöntemlerle belirgin gebelik oranları gözlenmiştir.