Kadınlarda tüplerin bağlanması

(BTL – bilateral tüp ligasyon) (sterilizasyon)

Tüplerin bağlanması ne demektir?

Tüplerin bağlanması, bir kadının çocuk sahibi olmasının kalıcı olarak önlenmesi yöntemidir. Tüplerin iki taraflı olarak bağlanması (bilateral tüp ligasyon – BTL) kalıcı bir yöntem olarak kabul edilir ve kişi eğer doğurganlığını tamamlamışsa, yeteri kadar çocuk sahibi olmuşsa ve eşlerin her ikisi de artık çocuk sahibi olmak istemiyorsa uygulanır.

 

Bilateral tüp ligasyonu (BTL), kadınlarda yumurtayı yumurtalıktan alan ve spermle birleşmesi için zemin sağlayan, daha sonra da döllenmiş embriyoyu rahim içerisine ileten organ olan, rahimin her iki tarafında yer alan ince uzun tüp şeklindeki tuba’ların ameliyatla bağlanması, kesilmesi ya da yakarak tahrip edilmesi işlemidir. Sıklıkla günlük bir ameliyat olarak ve kapalı yöntemle (laparoskopik olarak) gerçekleştirilir. Son doğumunu yapan kadınlarda doğumdan hemen sonra (sezaryen doğumda ameliyat esnasında, normal doğumda hemen ertesi sabah) uygulanabilir.

 

Ameliyat dışı tüp bağlanması yöntemi: Essure®

Essure®, vagenden girip rahim içerisinden geçilerek tüplerin içine coil adındaki tıkayıcı bir malzemenin enjekte edilmesiyle tüplerin tıkanmasıdır. Uygulandıktan sonraki üç aylık dönemde tüpler tamamen tıkanır ve sperm ve yumurta geçişine izin vermez. Essure® lokal anestezi (rahim ağzına uyuşturucu ilaç uygulanması) ya da genel anestezi ile uygulanabilir.

 

Tüp ligasyon sonrasında gebe kalmak mümkün mü?

Tüplerin bağlanması sonrasında gebelik görülmesi çok çok nadirdir. Girişim öncesinde var olan bir gebelik, tüplerin tam olarak tıkanamaması, tüplerin kendilerini onarma çabası içerisinde fistül adlı deliklerin oluşması ya da cerrahi hataya bağlı olarak görülebilir. Eğer bir gebelik oluşursa, bunun dış gebelik olma ihtimali artmıştır; tüp ligasyonu sonrası görülen gebeliklerin yaklaşık üçte biri dış gebeliktir ve hemen daima tüplerde yerleşmiştir.

Tüplerini bağlatan ve daha sonra çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda tüplerin cerrahi olarak tekrar açılması denenebilir (tubal rekanalizasyon) ancak garantili bir yöntem değildir. Özellikle coil ile tıkanan tüplerin tekrar açılması hemen hemen mümkün değildir. Eğer tekrar açılma sağlanamazsa, çiftin tüp bebek ile çocuk sahibi olma şansı devam etmektedir.

 

Tüplerin bağlanmasının istenmeyen etkileri var mıdır?

Tüplerin bağlanması işlemi esnasında ameliyat komplikasyonları ya da anesteziya bağlı istenmeyen durumlar görülebilir ki bu diğer ameliyatlarla benzerdir.

Tüp ligasyon işlemi uzun dönemde adet düzensizliğinde, ara kanamalarda, uzun ya da fazla kanamalarda ya da adet sancılarında tüpleri bağlanmamış kadınlara göre artış yapmaz.

Kadınlarda tüplerin bağlanması

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çözümü giriniz *

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.