Gebelikte folik asid kullanımının önemi
Gebelikte nöral tüp defektlerinin önlenmesi için folik asid desteği
Folat eksikliği, gebelikte nöral tüp defektleri denilen bebeğin bel kemiğinde açıklık olması durumuna yol açabilir ve folik asid kullanımı ile bu durum önlenebilir. Gebelik öncesindeki üç ayda ve gebeliğin ilk üç ayında folik asid kullanımı ile nöral tüp defektleri %50 – 70 oranında önlenebilir. Nöral tüp defektlerinin ortaya çıkmasının ya da tekrar etmesinin önlenmesi için gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk üç ayında folik asit kullanımını önermekteyiz.
İdeal folik asit dozu net olarak bilinmemektedir. Daha önceden nöral tüp defekti olan bir bebek doğurmuş olan kadınlar için, gebe kalmadan en az bir ay önce başlamak üzere, günde 4 mg folik asit kullanımı önerilmektedir, bu doza gebeliğin ilk üç ayı süresince devam edilmelidir.
Eş zamanlı olarak valproat ve karbamazepin kullanan hastalar için ve gebelik öncesinden şeker hastalığı olan gebeler için, gebe kalmadan en az bir ay önce başlamak üzere, günde 4 mg folik asit kullanımı önerilmektedir, bu doza gebeliğin ilk üç ayı süresince devam edilmelidir.
Bebek doğurma potansiyeli olan tüm diğer kadınlar için, her gün 0,4 – 0,8 mg folik asid içeren bir multivitamin kullanımı yeterlidir.
Epilepsisi olan kadınlarda, gebelik öncesinde kullanılan folik asid dozlarına genelde gebelik süresince de devam edilir. Bazı uzmanlar, bu hastalarda plazma folat düzeylerini ölçmeyi ve seviyeyi 4 ng/mL’nin üzerinde tutacak şekilde doz ayarlaması önermektedir.
Son olarak eklenebilecek bir bilgi de şudur ki, folik asid kullanımı tüm nöral tüp defektlerini elbette önlemez, örneğin kromozomal defektlere bağlı ya da diğer folatla ilişkisiz mekanizmalara bağlı nöral tüp defektlerini yani bel kemiği açıklıklarını önleyemez. Bu nedenle gebelik seyri boyunca her gebe bu açıdan titizlikle takip edilecektir.