Hamilelikte vücuttaki değişiklikler nelerdir
Hamileyim.. Vücudumda neler olacak?
Hamilelikte anne vücudunda tepeden tırnağa bütün sistemler etkilenir ve bazı değişiklikler meydana gelir. Bunları sistem sistem ele alalım.
Beyin: Yapılan çalışmalar, hamileliğin son döneminde annede hafıza sorunu, konsantrasyon, öğrenme güçlüğü gibi problemler görülebileceğini göstermiştir. Uykusuzluk da olası sorunlardan biridir. Bunların geçici olduğunu unutmamak gerekir. Görülen değişikliklere üzülmek yerine daha yavaş, sakin bir yaşam tarzı kurgulayıp, doğacak bebeğe odaklanıldığında daha kolay atlatılabilir.
Gözler: Gözün korneası büyüyerek görüntüler bulanıklaşabilir. Göz kuruluğuı da hamilelikte olası bir şikayettir. Kontakt lensler batabilir, rahatsızlık hissi verebilir. Göz hekiminiz bu sorunları çözecek tedaviler uygulayacaktır. Örneğin lens yerine gözlük kullanabilir, gözyaşı damlası ile gözlerinizi rahatlatabilirsiniz.
Deri: Hamilelikte vücut ısısı bir miktar arttığı için ara ara terlemeler ve sıcak basmaları normaldir. Ciltte yağlanma, pigment birikimi olabilir. Gebelik lekesi veya gebelik maskesi de denene melasma, yüzde pigment artışına bağlı olur. Göbek deliğinin ortasından başlayıp aşağıya doğru uzanan koyu renkli düz çizgi linea nigra’dır ve gebelik sonrası rengi açılarak kaybolur. Güneşe çıkarken mutlaka 50 faktör koruyucu kullanmak gerekir. Karın bölgesinde oluşabilecek çatlaklar için hekiminizin önerdiği çatlak kremini mutlaka kullanın. Her ne kadar bazı kaynaklar hiçbir çatlak kreminin aslında çatlakları önlemediğini söylese de, deneyimlerimiz mutlaka bazı ürünlerin yararlı olduğunu gösteriyor. Cildinizi sürekli nemli tutun ve yüzünüzü cilt temizleyicilerle düzenli olarak temizleyin. Böylece kuruluk ve sivilcelerin oluşumu da azalabilir.
Saçlar: Hamilelikte hormonal değişikliklerin etkisiyle saçlar daha hızlı uzar, böylece gürleşir ve canlı bir hale gelir. Ancak bu doğum sonrası bu hormonal etki kalktığında bu saçlar dökülecektir. Normalde görülmesi gereken saç dökülme hızınız arttığında moraliniz bozulmasın, saçlarınız doğum sonrasında altı ay gibi kısa bir sürede hamilelik öncesi doğal haline gelecektir.
Dişler: Hamilelikte diş ve özellikle de dişetleri problemleri sıkça görülür. Gingivit denen diş eti iltihabı hemen hemen tüm gebelerde görülür, diş etleri hassaslaşır, hatta kendiliğinden ya da fırçalama esnasında kanamaya başlar. Artan tükürük miktarı diş çürümelerini artırabilir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamayı ve diş etlerinizi de diş ipi ve arayüz fırçası ile fırçalamayı ihmal etmeyin. Kanamadan korkmayın, kanamalar diş etlerinizi rahatlatacaktır. Doğum sonrası bu etkiler geçicidir unutmayın.
Meme: Meme dokusu süt üretecek şekilde biçimlenir, glandüler yapı belirginleşir. Meme gitgide büyür, meme başı emzirmeye hazırlık olacak şekilde dikleşir. Memeler emzirme dönemi sonuna kadar birkaç beden büyür. Bu büyümelerin sarkmaya yol açmaması için, emzirmenin ilk gününden itibaren sütyen giymeyi ihmal etmeyin. Emzirme sütyenleri işinizi kolaylaştırır.
Kalp damar sistemi: Kalbiniz artık iki kişilik kan pompaladığından iş yükü artar. Sizin damarlarınızda iki kişiye yetecek kadar kan dolaştığından kanınız bir miktar artar, sulanır ve demir depolarınızın da tamamını kullanır. Kendi demiriniz yeterli gelmeyebilir, doğru zamanda doktorunuz demir desteği başlayacaktır. Kan basıncınız da biraz düşecektir, baş dönmeleri, halsizlik oluşabilir. Düzenli olarak yürüyüş yaparsanız sisteminiz bu değişiklikleri düzenler.
Sindirim sistemi: Gebeliği koruyan ve devamını sağlayan progesteron adlı hormon, sindirim sistemini de yavaşlatır. Bunun sonucu olarak mide yanmaları, gaz şikayetleri ve kabızlık ortaya çıkabilir. Bağırsaklar yavaşlar, midedeki yemeklerin sindirim süresi uzar. Sabah uyandığınız andan itibaren midedeki fazla suyu emmesi için çubuk kraker veya yağsız susamsız galeta atıştırın, gün boyu da yanınızdan eksik etmeyin. Bulantı için doktorunuz ilaç önerirse mutlaka kullanın. Mide yanması, kabızlık gibi şikayetler dayanma sınırınızı geçerse hekiminizden mutlaka destek isteyin.
Bacaklar: Kalbe venöz dönüş, bebeğin bası etkisi ve bacaklardaki damarların genişlemesiyle azalır. Böylelikle bacaklarda kan birikir, şişme, ağrı ya da varisler ortaya çıkabilir. Ayrıca kramplar da gebelikte sık görülür. Profilaktik varis çorabı, bacaklarınızı vücut seviyesinden yükseğe koyarak dinlendirmek gibi önlemleri düzenli olarak alın. Kramplar için doktorunuzun başladığı kalsiyum ve magnezyum desteğini kullanın. Ayrıca düzenli yürüyüşü ihmal etmeyin. Ayaklarınızdaki şişmeler için ayağınızı soğuk suda bekletebilirsiniz. Ayak numaranız hamilelikte büyüyebilir, şaşırmayın!