Sigara sağlığa zararlıdır.. Peki gebelere ve bebeklerine de gerçekten zararlı mı?
Sigara kullanımının fetal sağlık üzerindeki olumsuz etkisi oldukça iyi belirlenmiştir. Sigara, gebelikte spontan gebelik kaybı, bebeğin eşinin doğumdan önce (hamilelik esnasında) ayrılması, erken doğum, düşük doğum kilosu gibi birçok olumsuz sonuca neden olabilir.
Sigara içmek gebe kalmamı zorlaştırır mı?
Sigaranın olumsuz etkileri, maalesef henüz gebe kalmadan önce başlamaktadır. Kolay gebe kalamayan hastaların yaklaşık %13’ünde, bu durum sigarayla ilişkilidir. Sigara dumanında yer alan bazı kimyasal maddeler, yumurtalık fonksiyonlarını baskılar ve yumurta ve spermin birleşmesini engelleyebilir. Kadınlarda sigara kullanımı hem kısırlık oranını 1,5 kata kadar artırabilmekte, hem de tüp bebek başarısını düşürebilmektedir.
Sigaranın fetusa olası zararları nelerdir?
- Düşük doğum kilosu
Sigara kullanımının ya da pasif içiciliğin en iyi bilinen olumsuz etkisi, bebeğin düşük kiloda (çoğunlukla 2,5 kilonun altında) doğmasına neden olabilmesidir. Bir annenin düşük kiloda çocuk doğurma riski, sigara içmesi durumunda yaklaşık iki kat artmaktadır. Ayrıca kullanılan sigara miktarı arttıkça bu risk de artar.
- Sigara, kendiliğinden düşüğe neden olur mu?
Sigara ile düşükler arasındaki ilişkinin araştırıldığı birçok çalışma yapılmış ancak çelişkili sonuçlar bulunmuştur. Yapılan çalışmaların çoğu, günde 10 taneden fazla sigara içen, “ağır içici”lerde düşük riskinin arttığını göstermiştir. Üstelik, aşılama ya da tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olanlarda da sigara kullanımıyla düşük riski artar.
- Ölü doğum
Anne karnında 28. gebelik haftasından sonra bebeğin ölmesi olarak tanımlanan ölü doğumun riskinin, sigara içen annelerde içmeyenlere göre 1,2 – 1,4 kat arttığını gösteren bazı çalışmalar vardır.
- Suyunun erken gelmesi
Sigara kullanımı, gebenin suyunun erken gelmesi riskini artırır, bu risk özellikle genitoüriner enfeksiyonların ya da idrar yolları enfeksiyonlarının varlığında daha da artar.
- Bebeğin eşinin erken ayrılması
Sigara, eşin erken ayrılmasını 2,5 kata kadar oranlarda artırır.
- Erken doğum
Sigara içen kadınların, özellikle 32. haftadan önce olmak üzere erken doğum yapma riski daha yüksektir.
Sigara bebekte sakatlık yapar mı?
Teorik olarak sigaranın içindeki sayıca 2500’den fazla olan kimyasal toksik maddelerin bebekte sakatlık yapma ihtimali oldukça yüksek gibi dursa da, gerçekte sigara kullanımının konjenital malformasyonları artırıp artırmadığı bilinmemektedir. Her ne kadar sigara içen annelerin bebeklerinde sakatlık oranı içmeyenlerinkiyle benzerse de, bazı anomalilerin (yarık dudak, anal atrezi gibi) sigara içen anne bebeklerinde daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Ancak bu ilişkiler ispatlanamamıştır.
Sigara içen annelerin bebeklerini doğumdan sonra bekleyen riskler var mı?
Doğumdan hemen sonra bebek ölümü (neonatal ölüm) riski de sigara içenlerde artmış gibi görünmektedir. Annenin sigara kullanmasıyla ilişkili olarak doğumdan sonra ani infant ölümü sendromu, solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, pnömoni), astım, atopi gibi birçok sorun görülebilir, bu sorunlar okul başarısında azalmaya kadar varabilir.
Ayrıca sigara anne sütünün miktarını, yağ konsantrasyonunu ve sonuç olarak da emzirme süresini azaltır.
Sigaranın gebelik zehirlenmesi riskini azalttığı doğru mu?
Maalesef sigara anne gebelik zehirlenmesi denen, yüksek tansiyonla giden önemli bir hastalığın riskini belirgin oranda azaltır! Ancak bu, birçok başka zararlı etkisi kanıtlanmış olan sigarayı savunmamız için bir neden olamaz!!
Gebe kalınca sigarayı kolayca bırakabilecek miyim?
Araştırmalar, gebe kalan kadınların yaklaşık %45’inin gebeliğin sonunda sigarayı tamamen bıraktığını gösteriyor. Hatta kadınların birçoğu, gebeliklerinde ilk kez doktora başvurduklarında sigarayı bırakmış oluyor.. Eğitim seviyesi daha düşük olan kadınların (lise veya altı), çok yoğun sigara içicilerinin (günden 10 sigaradan fazla) ve eşi sigara içen kadınların sigarayı daha zor bıraktığı bilinmekte.
Ancak, içilen sigara sayısının azaltılması bebek üzerindeki olumsuz etkileri azaltmıyor (uzmanlar, bunu belki de daha az sigara içen annelerin sigaralarını daha çok ve derin içlerine çektiklerine bağlıyorlar). Bu nedenle hedefimiz sigarayı azaltmak değil, tamamen kesmek olmalı.
Gebeliğinde sigarayı bırakabilen kadınlardan biri de siz olabilirsiniz elbette! Kendiniz başaramayacağınızı düşünüyorsanız, bunun için hekiminizden destek istemeniz yeterli..