Memede kitle
Meme Sağlığı: Memede ele gelen kitle her zaman kanser değildir Meme rahatsızlıkları, örneğin memede ele gelen kitle, meme ağrısı ya da hassasiyeti her yaştan kadında sık görülen durumlardır. Memede bir problem olduğunda sıklıkla korkutucu olsa da, bununu çoğunlukla kanser olmadığını bilmek önemlidir.
Memede kitle farkedilirse Sizin ya da hekiminiz meme muayenesinde bir kitle farkederse, bu sizi korkutmasın. Tek başına muayene ile meme kanseri teşhisi konmaz. Kadınlarda 20 – 50 yaş arasında görülen meme kitlelerinin çoğu kanser değildir! Bununla birlikte, farkedilen her kitle önemle ve titizlikle incelenmelidir.
Memede kitlenin değerlendirilmesi Memede saptanan kitlenin hangi yöntemle değerlendirileceği yaşınıza bağlı olarak değişir. 30 yaşın altındaki kadınlarda, menstruasyon dönemi öncesinde bir kitle farkedildiyse, menstruasyon sonrası tekrar muayene edildiğinde kaybolduğu görülebilir. Bu grupta kitlelerinin çoğuna hormonal değişiklikler neden olur ve adet sonrası geriler. Eğer kaybolmadıysa, meme ultrasonu ya da ince iğne aspirasyon biyopsisi ile değerlendirme gerekir. 30 yaşın altında sıklıkla mamografi çekmiyoruz, ancak ultrason ile yeterli bilgi elde edilemeyen durumlarda gerekebilir. 30 yaş ve üzerindeki hastalarda, memede kitle farkedildiğinde mamografi ve sıklıkla beraberinde ultrason da gerekir. Mamografide şüpheli görüntü görülmesi durumunda mutlaka biyopsi yapılır.
Biyopsi nasıl yapılır İğne biyopsisi, memeye bir iğne batırılarak kitleden örnek alınması ve patolojik kesin teşhis konulması işlemidir. Ağrısızdır. Bazen derinlerdeki kitlelerde, telle işaretleme yapılması amacıyla biyopsi mamografi altında yapılabilir. Sıvıyla dolu bir kist saptandığında bilinmelidir ki bunlar genelde kanser değildir ve eğer ağrı veya başka şikayetlere neden oluyorsa tedavi edilmeleri gerekebilir. Tedavisi de genelde içindeki sıvının iğne ile boşaltılması ve bazen de antibiyotiği içerir. Katı ya da kompleks (katı + sıvı) kistlerden biyopsi yapılması genellikle gerekir. Bazen hekiminiz iğne biyopsisinin yeterli olmadığını, açık biyopsi veya normal biyopsi yapması gerektiğini söyleyebilir. Bu sıklıkla daha az invazif yöntemlerle yeterli örnek alınamayacağı düşünüldüğünde gerçekleşir.