Riskli gebelikler hakkında sıkça sorulan sorular ve merak ettikleriniz bu sayfada … Daha fazlası için bizimle iletişime geçebilirsiniz
Gebelikte vaginal kanamalar
Gebelikte kanama görüldüğünde
Vajinal kanama ile gebeliğin tüm dönemlerinde karşılaşılabilir. Hastanın gebelik haftasına, kanamanın miktarına, ultrason değerlendirmesine, ağrılı olup olmamasına göre hekiminiz bir tanı koyacaktır.
Gebeliğin başlarında görülen kanamalar (ilk trimester kanamaları) sıklıkla tüm gebe kadınların %20 – 40’ında görülür. Düşüklere, dış gebeliğe ya da servikal, vajinal ya da uterin bir soruna bağlı olabileceği gibi, sadece bebeğin rahim içine yapışmasına bağlı olan yuvalanma kanaması da olabilir (implantasyon kanaması). İlk trimester kanamalarının en sık nedeni düşüklerdir. Eğer kanamanız yoğun pıhtılı ise, parça düşürüyorsanız, sancınız ya da şiddetli kasık ağrınız varsa, olasılıkla kanamanız düşük ya da dış gebeliğe bağlıdır. Bu durumda, hayatı tehdit edebileceğinden dış gebelik olasılığı mutlaka hekiminiz tarafından ekarte edilmelidir.
Gebelikte tiroid hastalıkları
Gebelikte, tiroid fonksiyonlarında bazı değişiklikler olur. Bunların belki de en önemlisi, gebelik hormonu olan hCG’nin (insan koryonik gonadotropin) tiroid uyaran hormon olan TSH’yı (tiroid stimülan hormon) uyarmasıdır. Ayrıca gebelikte artan östrojene bağlı olarak serum TBG (tiroid bağlayan globulin) seviyesi de artar. Bu değişiklikler, gebelerde tiroid hormonları olan serum serbest T4 ve T3’ün seviyelerinin hafifçe yükselmesine neden olur, ancak bunlar sıklıkla normal aralıkta kalır; bunlarla birlikte ortalama serum TSH azalır.
Amniyosentez
Amniyosentez (bebekten su alınması işlemi) nedir?
Amniyosentez, gebelikte fetus hakkında bilgi edinme amacıyla yapılan bir işlemdir. En sık yapılma nedeni fetusta Down sendromu gibi belirli genetik sendromların varlığını araştırmak ya da erken doğum riski olduğunda fetusun akciğerlerinin gelişimini tamamlayıp tamamlamadığının araştırılmasıdır. Ayrıca, amniyosentezle nöral tüp defektleri, fetusun kan grubu, fetustaki olası enfeksiyonlarla ilgili de bilgi edinilebilir.
Düşük (abortus)
Düşük, bir gebeliğin 20 haftadan önce sonlanmasıdır (normal bir gebelik 40 hafta sürer). Düşüğün birçok farklı nedeni olabilir: Bir fetus, sıklıkla genetik bir nedene bağlı olarak yaşamını devam ettiremeyebilir, annenin kontrol edilemeyen şeker hastalığı ya da fetusu taşımaya uygun olmayan bir rahim anomalisi gibi tıbbi bir sorunu olabilir.
Oligohidramniyos (bebeğin suyunun azalması)
Gebelikte bebeğin suyunun azalması olarak da tanımlanabilecek olan oligohidramniyos, amniyotik sıvı miktarının o gebelik haftası için beklenenden daha az olmasıdır. Tipik olarak ultrasonla teşhis edilir. Normal fetal hareketlerin ve gelişimin devam edebilmesi ve fetusu ve umblikal kordu uygun şekilde destekleyebilmesi için yeterli miktarda amniyotik sıvı bulunması önemlidir. Oligohidramniyosun görülme sıklığı nedir? Kesin olarak bilinmemekte birlikte, yapılan bir çalışmada, tekil ve anomalisi olmayan bebekler olan gebeliklerin %11 kadarının oligohidramniyosla komplike olduğu bulunmuştur.
Gebelik ve diyabetes mellitus (şeker hastalığı)
Gebe kadınlarda görülen şeker hastalığı (diabetes mellitus) gebelikten önce tanı konan tip 1 ya da tip 2 diyabet ya da gebelik esnasında tanı alan gestasyonel diyabet olabilir. Tüm gebelik diyabetlerinin büyük çoğunluğu gestasyonel tiptir (GDM – gestasyonel diabetes mellitus), çok azı ise tip 2 ya da tip 1 diyabettir.
Gebelikten önce şeker hastalığı tanısı olan kadınların (pregestasyonel diyabet) gebeliklerinde, sık kan şekeri takibi yapılması ve kan şekerinin normal sınırlarda olması için diyet ve insülin tedavileri uygulanması gerekir. Kan şekerinin normal aralıkta olması (öglisemi) durumu önemlidir çünkü bu düşük, doğumsal anomaliler gibi olumsuz gebelik sonuçlarının oranını azaltır. İdeal olan, gebe kalmadan önce öglisemi durumunun elde edilmesi ve lohusalık döneminin sonuna kadar devam ettirilmesidir.