Sevginin ve Doğumun Kimyası; Dr.Michel Odent

Sizler için okuyan ve yazan : Dr. Elif Sarı

Daha Fazla Kitap Önerisi için Blog Sayfası http://onumarkamkitap.blogspot.com.tr/

Sevginin ve Doğumun Kimyası; Dr.Michel Odent

Kitabın editörü olan Dr.Hakan Çoker önsözde, yazar Michel Odent için ‘’Bir cerrah olarak başladığı mesleki kariyeri, gittiği kasabadaki ebeler sayesinde bir doğum uzmanı olarak değişti. Orada doğma anını yakından gözlemleme ve kadınlardaki değişimi fark etme şansı oldu. Doğum ortamlarına ev konforunu getirdi. Odalara doğum havuzları koydu, yıllar içinde doğum camiasında ve özellikle ebeler arasında doğumun gurusu olarak tanındı.’’ demiş.

Doktor Odent, doğum anını ve hatta yaşamı doğum şeklinden bağımsız olarak ikiye ayırıyor, sevgi ortamında doğanlar ve sevgi ortamında doğmayanlar. Odent ayrıca Londra’da, Primal Sağlık Merkezini kurmuş ve amacı erken deneyimlerin uzun süreli etkilerini araştırmak. ‘’Bu merkezin veritabanı incelendiğinde, sağlığımızın gebelikten doğum sonrası ilk yıla kadar olan sürede biçimlendiği açıkça ortaya çıkmakta’’ diyor ve doğum şeklimizin sosyalliğimiz ve saldırganlığımız yani sevme kapasitemizin üstünde uzun süreli etkileri olduğunu belirtiyor. Doğumla ilgili oldukça çarpıcı fikirleri olan Odent bu kitapla hepimizi şaşırtmayı aklına koymuş .

Kitabın içerdiği başlıkların bir kısmı

Yazının bundan sonrası kitaptan alınmıştır, keyifli okumalar dilerim.

”Kendine veya başkalarına karşı, zayıf sevme kapasitesi olanların geçmişlerine bakınca, sevme kapasitesinin büyük ölçüde rahimdeki yaşama ve doğum sonrası ilk döneme bağlı olduğu görünüyor.” (s.39)

‘’Şunu söyleyebiliriz; doğum sürecindeki bir kadının bedenindeki en aktif bölge ilkel beyindir ayrıca modern bilim doğumda engeller varsa bunun insanlarda ileri düzeyde gelişmiş olan neokortekste oluştuğunu açıklar.” (s.47)

‘’Fizyologlar, ebeler ve en azından müdahalesiz ve ilaç kullanmadan doğum yapan bazı anneler, bilinen bir fenomeni açıklayabilirler. Doğum sürecinin belli bir bölümünde anne, sanki başka bir dünyadaymış gibi davranır. Bu bilinç seviyesi değişikliğini, neokorteks aktivitesinin azalması olarak açıklayabiliriz. Doğuma katılan ve doğum süreci fizyolojisinin bu aşamasını anlayan kişi, anneyi kendine gelmesi için uyarma hatasını yapmaz. Dil, özellikle rasyonel dil, bir etkendir. Zorlu doğum sürecinde başka bir dünyada olan bir kadın düşünün. Bağırmaya, başka zaman yapamayacaklarını yapmaya cesaret edecek, ona öğretilenleri , kitaplarda okuduklarını unutacaktır. Sonra beklenmedik bir biçimde kendini odasına gelip ona posta kodunu soran birisine cevap verme durumunda bulabilecektir’’ (s.48)

‘’Annenin neokorteksinin uyarılması – ona rasyonel şeyler söylemek, etrafta parlak ışık olması, izlendiğini hissetmesi, kendini güvende hissetmemesi, adrenalin salgısı- doğum sürecini engelleme eğilimi yaratır.’’ (S.51)

‘’Bugünlerde, ebeliğin köklerine acilen dönmeli ve daha geleneksel doğum nezaretçilerinin temel nitelikleri üzerine düşünmeliyiz. Modern ebeler uzun bir eğitimden geçtikten, bilgiyle donatıldıktan sonra uzman oluyorlar ama kadınlar kendilerini doğum nezaretçileri ile emniyette hissettikleri için ebe olanlarla ortak noktaları çok az. Kendisinin de kolay doğum yapmış olması bir kadının gebe olma kapasitesinin ölçütü oluyor gibi görünüyor. Kendi bilinç seviyesini değiştirebilme kapasitesi olan birinin doğum yapanın yanında olması, doğum psikolojisi anlayışımıza uyuyor. Bu geleneksel nitelikler, şu anda toplumumuzdaki ebeler için gerekli gördüğümüz temel niteliklerle çelişmektedir’’(s.100)

‘’ Kadının da doğum yaparken, maskesini çıkartmak ‘’kişi’’ olmayı bırakmak isteği vardır, doğum yapan kadın, tevazu ile memeli olduğunu kabul eder ve doğru biçimde eğilme ihtiyacı duyar.’’ S.101

‘’ Suyun doğum sürecindeki gizemli etkisi ve suyun erotik gücü arasındaki benzerlikler çarpıcıdır. Suyun erotik gücünün, şairlere, ressamlara, film yapımcılarına, reklamcılara, lokanta sahiplerine nasıl ilham kaynağı olduğunu derinden incelemek kitap ciltlerini doldurur. Ve genç bir çift balayında nereye gitmeyi hayal eder?’’ (s.108)

”İnsanlar yeni bin yıla ulaşırken zamanımıza bakacaklar ve zamanımızı, bebeklerin bakış açısı bağlamında, tarihte önemli bir dönüm noktası olarak görecekler. Aynı bakış açısı aile yapısının kentsel yönde hızla geliştiğini görmemiz için de bize yardımcı olacak.” (s.124)

‘’Bilimsel, geniş bakış açısıyla çıkartılabilecek ana sonuçlardan biri, sevme kapasitesinin büyük ölçüde fetal yaşamdaki erken deneyimler ve doğumu kuşatan dönem tarafından belirlendiğidir. Bu önemli kavrayışın ışığında baktığımızda, isimleri sevgiyle ilişkili olan insanların efsaneleri arasında çarpıcı benzerlikler görürüz. Afrodit, İsa ve Buda’nın doğumlarının birbirine çok benzer. Bu üç efsane isim, insan topluluğu dışında doğmuştur. Bilinen bütün kültürlerin anne ile bebek arasındaki ilk teması birçok ritüel ve inançla nasıl bozdukları düşünülürse bu çok önem kazanır. ‘’ s.128

‘’İnsan doğumu söz konusu olunca eşi görülmemiş bir durumdayız. Bilinen tüm toplumlarda doğum sürecine müdahale etme eğilimi olmasına rağmen yakın zamana kadar bir kadın, sevgi hormonlarından oluşan karmaşık bir kokteyl salgılamadan doğum yapamıyordu. Bugün insanlık tarihinde ilk kez, birçok ülkede birçok kadın beyinleri bu tür hormonlarla aşılanmadan doğum yapabiliyor. Sevgi hormonları olmayan, farmakolojik hormonlar kullanılıyor; örneğin, epidural anestezi endorfin salgısının, sentetik oksitosin doğal hormonun yerini alıyor. Burada uygarlık sorgulanmalı, insanlık doğurganlığını sürdürebilecek mi? (S.136)

Sizin için okuyan ve yazan : Dr. Elif Sarı
Blog Sayfasıhttp://onumarkamkitap.blogspot.com.tr/

0 +
YILLIK TECRÜBE
0 lerce
MUTLU HASTA
0 lerce
MUTLU DOĞUM HİKAYESİ
0 +
YILDIR BODRUM'DA

Randevu için telefon numaramız: +90 252 358 5588