Polikistik over sendromunda cerrahinin yeri var mı?

“Doktor Aybala hanım; bende polikistik over var. İki yıldır çocuk tedavisi oluyorum ama çocuğum olmadı. Doktorum tüm ilaçları denedi, bense ameliyat olmak ya da tüp bebek yaptırmak istemiyorum. Sizce bu durumda ameliyat olsam fayda görebilir miyim? Çünkü arkadaşımın doktoru bu durumda ameliyatın boşuna zaman kaybı olduğunu, direkt tüp bebek yaptırmanın daha iyi olacağını söylemiş.. Siz ne dersiniz?” Aslı Sevenal, İstanbul

Aslı hanım merhaba.. Polikistik over sendromu olan hastaların çoğunluğu klomifen tedavisine yanıt verir. Ancak, hastaların bir kısmı, klomifen, metformin, gonadotropin gibi tedavilerin hiçbirine yanıt vermeyebilir. Bu hasta grubunda cerrahi tedavi seçeneği kullanılabilir.

Eski dönemlerde, PKOS hastalarına açık cerrahi ile bilateral overyen wedge rezeksiyon adında bir ameliyat uygulanırdı. Bu ameliyatta her iki yumurtalığın (overin) uç kısmı kama şeklinde kesilerek, overlerin yumurtlama fonksiyonlarının tekrar oluşması amaçlanırdı. Ancak bu ameliyat sonrası karın içi yapışıklıkların ve yumurtalık rezervinin azalması riski söz konusu idi. Laparoskopik cerrahinin daha az karın için yapışıklığa neden olması, bu ameliyatın laparoskopik yolla yapılmasını gündeme getirmiştir. Bu ameliyatın net etkisi, PKOS ile ilişkili bazı endokrin bozuklukların normale gelmesi şeklindedir. Bu ameliyat için hastaların normal kilosuna yakın olması arzu edilir çünkü beden kütle indeksi (BKİ) >30 olan obez kadınlarda ameliyatın başarı oranı daha düşüktür. Ayrıca infertilitenin bilinen tek nedeni PKOS olmalıdır.

PKOS hastalarında tüp bebek yöntemi gittikçe daha sık ve başarıyla kullanılan bir seçenek olduğundan, ameliyat ya da tüp bebek kararı hekimle hastanın birlikte, titizlikle vereceği bir karardır. Cerrahi ve gonadotropin tedavisinin yarar ve zararları detaylıca incelendikten sonra bu ameliyatın uygulanması düşünülmelidir.

0 +
YILLIK TECRÜBE
0 lerce
MUTLU HASTA
0 lerce
MUTLU DOĞUM HİKAYESİ
0 +
YILDIR BODRUM'DA

Randevu için telefon numaramız: +90 252 358 5588