Doğuma hazırlık eğitimi neden gerekli ?

Doğuma hazırlık eğitimi neden gerekli?

Yıllar önce, Bodrum’da henüz doğuma hazırlık kursu hiç yokken, Acıbadem Bodrum Hastanesi’nde doğuma hazırlık kursu yapmaya başladık ve çiftlerimizi doğuma ve anne baba olmaya hazırlamaya başladık.

Birkaç yıl sonra hayatıma giren Pelin Hoca ile (Pelin Gezek; Yoga eğitmeni, Hamile yogası eğitmeni, doğuma hazırlık eğitmeni, Doula) güçlerimizi birleştirdik. Artık doğuma hazırlık kursunda bize ayrılmış bir saatlik süreye beşte birini bile sığdıramadığımız çalışmamız bağımsızlığını ilan etti ve “Doğum Atölyesi” halini aldı. O günden beri de yaklaşık iki ayda bir anne babalarımızla çalışma ve bilgilerimizi paylaşma fırsatı buluyoruz.

Bugün bu yazıyı yazma sebebimse farklı. Bir gebemin eşinin “Annelerimiz kursla mı doğuruyormuş, neden biz kurs almak zorundayız ki doğuma hazırlanmak için? İnternetten okuduklarımız yeterli değil mi?” diye sordu baba adayımız. Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, size de anlatayım.

Her bebek bekleyen aile, az ya da çok bir miktar gerginlik, bazen korku veya heyecan yaşar, bunu sebebi bilinmemezlik duygusudur. Doğumun nasıl olacağı düşüncesi tüm gebelik boyunca devam eder. Doğuma hazırlık kursu, kendine güven, güç, bilgi ve hazır olma duygunuzu güçlendirir.

Doğuma hazırlık kursunda tipik olarak öğrenebileceğiniz şeyler, beklenen doğum tarihiniz yaklaştıkça hazırlıklarınızı nasıl şekillendirmeniz gerektiği, kasılmalar başladığında nasıl izleyeceğiniz, hastaneye ne zaman gideceğiniz, ağrıyla başetmenin çeşitli yolları, tüm doğum sürecinizden neler bekleyebileceğiniz, bebeğin çeşitli pozisyonları ve bunlarla ilgili olarak neler yapabileceğiniz, doğumun nasıl bir süreç olduğu, bebeğinizin iyilik halinin doğum süresince nasıl izleneceği gibi konulardır. Bunlar gibi birçok konunun yanısıra, doğum yapmayı planladığınız hastaneyle ilgili birçok bilgi edinebilirsiniz.

Bu bilgilerin birçoğunun internet kaynaklarında da yer aldığı doğru, ama unutmamalı ki online forum ve yazıların birçoğunu tecribeli ve eğitimli olmayan kişiler hazırlıyor. Dolayısı ile verilen bilgilerin doğru olmama ya da eksik olması riski oluşuyor. Ayrıca yazıların size pratik uygulama yaptırma şansı da yok. Mesela nefes çalışmalarını bir eğitmen eşliğinde uygulamalı olarak yaparsanız doğumda zaten bildiğiniz bir şeyi uyguluyor olabilecekken, sadece yazı okuyarak çalışırsanız, o an gelip çattığında “nasıl alınıyordu bu nefes” diye bocalamanız mümkün. Ya da ağrıyla başetmek için gösterilen bir hareketi henüz hiçbir ağrı hissetmezken bir eğitmen eşliğinde uygulamış ve biliyor olmak, yeterince antreman yaptıktan sonra koşulan bir maratona benzetilebilir pekala. Bir egzersiz hareketini eşinizle birlikte uygulayarak öğrenmek, internetten okumaya göre daha kalıcı yer edebilir. Yüzyüze bir eğitmene aklınıza takılanları sorabilir, sizinle benzer haftadaki gebelerle duygu ve tecrübelerinizi karşılıklı paylaşabilirsiniz.  

Doğal, huzur dolu ve kolay bir doğum yapmak için bunu istemek her zaman yeterli olmayabiliyor. Birçok zaman uygun hazırlık süreçlerinden geçmek de gerekiyor. Babalar için ise, eşlerine nasıl yardım edebileceklerini bilmek, bebeklerinin dünyaya gelmesi esnasında kendilerini çaresiz hissetmelerini önleyecektir.

Bu yazımı da sizleri son Doğum Atölyemizin fotoğrafları ile başbaşa bırakarak sonlandırıyorum. Hepinize hayalinizdeki gibi doğumlar diliyorum.

Op.Dr. Aybala AKIL

0 +
YILLIK TECRÜBE
0 lerce
MUTLU HASTA
0 lerce
MUTLU DOĞUM HİKAYESİ
0 +
YILDIR BODRUM'DA

Randevu için telefon numaramız: +90 252 358 5588