Sizler için okuyan ve yazan : Dr. Elif Sarı
Daha Fazla Kitap Önerisi için Blog Sayfası http://onumarkamkitap.blogspot.com.tr/
”Fiziksel ve Duygusal Sağlığı ve Şifayı Yaratmak” alt başlığına sahip kitap, kadın sağlığı ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü konuya değinmeyi başarmış. Kaynakça kısmı hariç 835 sayfa! Neredeyse bir ansiklopedi boyutunda ve içeriğiyle göz dolduruyor.
Dr. Christiane Northrup, bir kadın doğum uzmanı olarak sadece tıbbi bilgisini ve deneyimini aktarsaydı bu kitap sıradan olabilirdi ama o şöyle diyor:
” Başkalarının ışığı parlayabilsin diye kendi ışığımızı kısarsak bütün dünya kararır. Küçük ya da büyük, her durumda sorun aynıdır: Olmam gereken / olmak istediğim kişi olursam sevilecek miyim ? ” (s.830)
Bu bakış açısı ve kistler, doğum, doğurganlık, menopoz, fibroidler, kürtaj gibi bin bir çeşit meselede ”içeriden dışarıya” uzanan felsefesi Kadının Bedeni , Kadının Bilgeliği kitabını bir baş ucu kitabına dönüştürüyor.
Kitabın hamilelik , doğum ve annelik bölümleri doğurgan çağda olsun olmasın her birimiz için çok değerli dersler sunuyor.
” Ne ekerseniz onu biçersiniz. Doğum deneyimi hem annede hem bebekte derin izler bırakır ve ilişkilerini ömür boyu etkiler. Doğuma ”Geliyorum” diyen bir felaketmiş gibi bakarsanız ya da vücudunuzu içsel bilgeliğinize kulak asmadan uzmanlara teslim ederseniz büyük güç veren bir deneyimi kaçırmış olursunuz. ” (s.501)
” Doğal doğum güvenlidir. Çalışmalar risk faktörü olmayan sağlıklı annelerin evde doğurmalarının hastane doğumu kadar güvenli olduğunu defalarca göstermiştir. ” (s.502)
” Doğumu başlatmayı seçen ve doğal olarak gelmesini beklemeyi tercih eden kadınlar arasındaki farklar üzerine yapılan incelemede, başlatmayı seçenlerin kendi üreme sistemlerine güvenlerinin eksik olduğu görülmüştür. ” (s.507)
” Sezaryen riskinizi nasıl düşürürsünüz?
- Kendinizin ve doktorunuzun inançlarını kontrol edin. Doğal doğumu rahatsız edici ve atlatamayacağınız kadar tehlikeli ve korkutucu buluyor musunuz?
- Doğum yapacağınız yeri dikkatli seçin.
- Bir doulanız olsun ( Doğum destekçisi)
- Hastaneye çok erken gitmeyin.
- Epiduralsiz bir doğum planlayın.
- Süreci kucaklayın. Bedeniniz nasıl doğum yapacağını biliyor.
- SSVD ( Sezaryen sonrası vajinal doğum) olabileceğini bilin.” (s.520-523)
” Ülkeyi ben yönetiyor olsaydım doğum sonrası bütün kadınların yemek pişirmek ve temizlik konularında en az iki ay yardım almasını ve her gün bir-iki kez şekerleme yapabilmesini sağlardım. ” (s.544)
” Bana, ergenler için en iyi nasıl annelik edileceğini sorduklarında, onlara, kendilerini mutlu ve tatmin olmuş hissetmek için ellerinden geleni yapmalarını söylüyorum. ” (s.560)
Alıntılarım sizi yanıltmasın; kitap, hamileyken alınacak vitaminlerden, olunacak aşılara, diyetten, menopozda hormon tedavisine , kürtajdan düşüğe uzanan birçok konuda tıbbi bilgiler ve kaynaklar sunuyor. Bunları güvenilir araştırmaların linklerini vererek yapıyor. Birçok site ve doktor ismi paylaşıyor. Kadın sağlığı alanında tıbbi destek arayanlar için de bir rehber niteliğinde.
Dr. Christiane Northrup, hastalıkların bize mesajlar ileten elçiler olduğunu bir kez daha hatırlatıyor; yaşadığı onlarca vaka üzerinden ve ilk ağızdan. Mesajı çok net :
” Anneler olarak hepimizin kendimize annelik etmeyi öğrenmesi gerekiyor. Aksi halde çocuklarımız için iyi birer anne olamayız. ” s. 559
Sizler için okuyan ve yazan : Dr. Elif Sarı
Daha Fazla Kitap Önerisi için Blog Sayfası http://onumarkamkitap.blogspot.com.tr/